„Atrag atenția din nou că pensiile speciale sunt o cale de a ne depărta de sustenabilitatea unui sistem de pensii. Noi nu vom putea susține un sistem de pensii articulat în momentul în care apar acordări de pensii speciale pe un principiu noncontributiv.(…) Aș vrea să cred că primarii, atât cei care au fost în funcție în trecut, cât și cei de abia aleși vor fi solidari cu acest concept de stabilitate și mă aștept-poate sunt considerat idealist-să iasă public și să afirme în spațiul public că un astfel de stimulent e noncontributiv. Acest lucru ar însemna într-adevăr conștientizarea responsabilității pe care ei ar avea-o la un loc cu Executivul”, a spus ministrul Muncii, miercuri, la finalul ședinței Executivului.
Mai mult, Pîslaru a explicat faptul că pensiile speciale erodează sistemul de pensii și sunt făcute pe un regim noncontributiv, adică „noi toți ceilalți cotizăm cu bani ca aceste pensii să poată fi plătite”, fiind un risc la adresa stabilității economice.
„Să nu uităm că bugetul acestei țări a fost adoptat de același Parlament. (…) Guvernul acesta a spus de la început că va face tot ceea ce-i stă-n putință să țină deficitul bugetar la 3%. E un act de iresponsabilitate să treci peste un astfel de nivel care va aduce nenumărate pete negative asupra României și asupra relațiilor și angajamentelor pe care România le are la nivel internațional”, a mai spus Dragoș Pîslaru.
Ministrul Muncii nu a oferit o estimare a efortului bugetar necesar pentru a susține aceste pensii, dar a precizat că ordinul de mărime „este semnificativ, de miliarde”, adăugând faptul că în Parlament de pregătesc încă două proiecte de acest gen.
„Unul care prevede diminuarea stadiului de cotizare în sistemul de pensii pentru militari și altul legat de agricultorii din fostele cooperative. Deci, măsurile nu se opresc aici, vor continua. Tot ceea ce încerc să transmit către spațiul public și în mod indirect către parlamentari, să ne asumăm împreună ca într-un an electoral să nu sărim pârleazul cu măsuri care sunt nesustenabile. Asta vreau să subliniez. Mi se pare incredibil că al patrulea an de mandat, brusc ne-am adus aminte de toate măsurile acestea, de alocații, indemnizații, protecție, drepturi sociale”, a detaliat ministrul Muncii.
Potrivit acestuia, când bugetul „crapă”, nivelul și standardul de viață ale tuturor cetățenilor vor fi afectate.
Legea referitoare la pensiile aleșilor locali, care a fost declarată neconstituțională de CCR, a fost reexaminată și adoptată, marți, de plenul Senatului cu 101 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și șase abțineri, după o dezbatere foarte scurtă. Potrivit amendamentelor aduse, legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017, iar banii vor fi alocați de la bugetul local. Pensia de ales local nu se poate cumula cu cea de parlamentar, iar cei care au condamnări cu executare în exercitarea atribuțiilor de ales local- primar, viceprimar, președinte de Consiliu județean și vicepreședinte- nu vor beneficia de această lege.
Proiectul merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.